BLOGPOST

Copywriter?!

Copywriter?!

Er zijn talloze gelegenheden waarbij mensen elkaar vragen wat er gedaan wordt voor de kost. Naast uitstervende Oud-Hollandsche ambachten als bakker, slager en fietsenmaker duiken er tijdens deze gesprekken vooral veel Engelse leenwoorden op. De personal assistant, controller, accountant en – één van mijn persoonlijke favorieten- account executive passeren regelmatig de revue. Wat ik zelf doe? Ik ben copywriter. Dit roept soms vragende blikken op. Waarschijnlijk niet zoveel als bij account executives, maar toch.

Geen tekstschrijver

‘Jij bent dus tekstschrijver?’, is ook een veelgehoorde reactie. De ene keer klinkt het oprecht. De andere keer met een ondertoon van je-bent-zoals-een-schoonmaker-die-zegt-dat-hij-een-interieurverzorger-is. Ik antwoord dan ontkennend. Ik schrijf teksten maar ben geen tekstschrijver. Er zijn overeenkomsten, maar een tekstschrijver is geen copywriter. Net zo min als een boekhouder accountant is.

Eigenlijk is het helemaal niet zo ingewikkeld. De essentie is zelfs in één zin samen te vatten. Een tekstschrijver informeert terwijl een copywriter verleidt. De eerstgenoemde schrijft bijvoorbeeld studieboeken, brieven en brochures met als voornaamste doel de lezer te informeren. De tekst verrijkt zijn of haar kennis. Zo weet je na het lezen van een bepaald geschiedenisboek dat Napoleon in 1815 bij Waterloo werd verslagen. De brief van de gemeente leert je dat de grijze container voortaan op dinsdag wordt geleegd. En de brochure van de huisarts vertelt je hoe je van die vervelende schimmelinfectie af kunt komen.

Copywriting en het onderbewuste

De teksten van een copywriter dienen vaak een commercieel doel. Hij of zij wil de lezer ergens van overtuigen of ergens toe bewegen. Teksten van websites, flyers en advertorials willen een bepaalde doelgroep vertrouwd maken met een organisatie. Vroeg of laat is het namelijk de bedoeling dat er een product of dienst wordt afgenomen. De verleiding vindt echter op een ander niveau plaats: de onderbewuste gedachten en gevoelens van de lezer. Tijdens het lezen neem je namelijk dingen waar, zonder daar bewust over na te denken. Toch komt meer dan tweederde van de beslissingen die je neemt onbewust tot stand. Psychologen en economen doen al jaren wetenschappelijk onderzoek naar verleiding van het onderbewuste. Robert Cialdini, Dan Ariely en BJ Fogg zijn bekende voorbeelden. De resultaten van hun onderzoek worden met succes toegepast door handige copywriters. Ook door mij.

Tekstschrijvers zijn dus niet per definitie copywriters. En andersom? Deze tekst heeft als doel de lezer te informeren. Toch?Artikel geplaatst op:

SEARCHTAGS

Zoek hier op categorieën:
Tags gekoppeld aan huidige artikel:
copywriter    tekstschrijver    teksten    informeren    verleiden    cialdini    ariely    fogg

SocialMedia