BLOGPOST

Een heksenhuisje gebouwd van ouwe koek

Een heksenhuisje gebouwd van ouwe koek

Storytelling is hot. Er is geen marketeer, copywriter of merkstrateeg te vinden die er niet van gehoord heeft. En terecht. Verhalen zijn een krachtig communicatiemiddel. Een goed verhaal is net zo onweerstaanbaar voor je doelgroep als het peperkoekhuisje voor Hans en Grietje. Maar het is allesbehalve nieuw. Verhalen vertellen is namelijk een communicatievorm die we van nature gebruiken.

Waarschijnlijk begon het allemaal rond een vuurtje. Onze in dierenvellen gehulde voorvaderen die -verstoken van internet, televisie en zelfs radio- verhalen uitwisselden over het doden van mammoeten en wat er met Och gebeurde toen hij die paarse bessen at. Tegenwoordig gebeurt hetzelfde op verjaardagen, in kantines, op Facebook - overal waar mensen samenkomen. We vertellen elkaar aan de lopende band anekdotes, delen ervaringen en tappen moppen.

Storytelling kan het gedrag van mensen beïnvloeden. Deze kracht van verhalen vindt plaats op twee verschillende niveaus: inspiratie en simulatie. Inspirerende verhalen geven je energie om iets te gaan doen. Zoals de ansichtkaarten van een reislustige vriend die je aansporen om op reis te gaan. Of de biografie van Steve Jobs die je de kracht geeft om door te gaan met je bedrijfje.

Simulatie leert de toehoorders hoe ze kunnen handelen in een bepaalde situatie. Je pikt bijvoorbeeld op dat het geen goed idee is om paarse bessen te eten of hoe je ondanks foutmelding 243E toch gewoon het kopieerapparaat kunt gebruiken. Deze boodschappen of lessen zijn vaak subtiel en soms zelfs onbewust in een vertelling verweven.

Verhalen vertellen is een kunst, welk medium je ook gebruikt. Dat weten reclamemakers ook. Het gaat er niet om dat je mensen iets op de mouw probeert te spelden. Of zelfs voorliegt. Storytelling in marketing werkt juist omdat het verhaal waar is.Artikel geplaatst op:

SEARCHTAGS

Zoek hier op categorieën:
Tags gekoppeld aan huidige artikel:
storytelling    verhaal    doelgroep    vertellen    inspiratie    simulatie    marketing    reclame

SocialMedia