BLOGPOST

Een magisch recept voor marketing

Een magisch recept voor marketing

Begin jaren tachtig deed Jan Hendrik Sypkens Smit, huisarts uit het Gelderse Hattem, een bijzondere ontdekking. Hij vond een handgeschreven boek uit de vijftiende eeuw met verhandelingen over de meest uiteenlopende onderwerpen, van medische proza tot alchemie. In het omvangrijke handschrift is er één katern dat nogal afwijkt van de rest: zeven pagina’s met toverrecepten.

Magie maakte in de Middeleeuwen deel uit van het dagelijks leven. De recepten uit het Hattemse Handschrift zijn dan ook vooral bedoeld om alledaagse dingen naar je hand te zetten. Met een mix van kruidenkunde en christelijke rituelen kun je bijvoorbeeld ‘een zwert peert witte maken’, ‘verstaen dat die voghelen singhen’ en ‘sijnen wille hebben met enen wive’ - een soort middeleeuwse roofies.

Opvallend is dat een aantal Hattemse recepten eindigt met ‘Dit is gheproeft bij...’ , gevolgd door de naam van een toenmalige beroemdheid. Zoals Walewein, neef van koning Arthur en ridder van de Ronde Tafel. Of baron Namels van Bayvier, raadgever van Karel de Grote. Dat het recept voor de liefdesdrank werkt lijdt volgens de auteur ook geen twijfel: ‘want het gheschiede tusschen Triestamme ende Ysauden (Tristan & Isolde) van Ierlant’.

Hoogleraar Psychologie en Marketing Robert Cialdini schrijft dit toe aan onze aangeboren gevoeligheid voor autoriteit. Het is één van de zes principes van beïnvloeding die hij beschrijft in zijn bestseller ‘Invloed’. We kennen meer waarde toe aan het oordeel van anderen die door kennis, status of inkomen hoger staan in de sociale hiërarchie. De associatie die wordt opgeroepen met autoriteiten als dokters, tandartsen en -jawel- hoogleraren geven producten en diensten meer overtuigingskracht.

Waren onze voorouders dan zo gek om te vertrouwen op legendarische beroemdheden? Niet gekker dan wij in ieder geval. Ook tegenwoordig maken marketeers producten of diensten aantrekkelijker door te laten zien dat bekende mensen er gebruik van maken. Tristan en Isolde worden enkel vervangen door atleten die scheermesjes aanprijzen. Of topmodellen die ons vertellen dat zij het waard zijn. Jij toch óók?Artikel geplaatst op:

SEARCHTAGS

Zoek hier op categorieën:
Tags gekoppeld aan huidige artikel:
marketing    recept    magie    hattem    autoriteit    cialdini    marketeers    aantrekkelijker    koning arthur    karel de grote

SocialMedia