Zoeken
  • Ismaël Favier

Praat jij als Barbapapa?Afgelopen week maakte ik een tijdreis.


Het gebeurde ’s-ochtends in de woonkamer. Mijn kinderen zaten beiden op de bank televisie te kijken. In hun pyjama’s, want het was meivakantie.


Toen ik binnenliep klonk de intromuziek van Barbapapa.


Als kind keek ik graag naar deze tekenfilmserie. En ik hoorde al bij de tweede generatie liefhebbers, want de eerste aflevering was in 1974.


Het gaat over een buitengewoon flexibel en kleurrijk gezin waarvan de leden volgens de openingstune “kunnen wat ze willen worden”.


Maar is dit nu een poëtisch hoogstandje of een futloze belofte?


Ondernemers doen er alles aan om bestaande klanten tevreden te houden en nieuwe aan te trekken. Maar ze presenteren zich vaak als Barbapapa’s. Dat zie je aan hoe ze praten met hun doelgroep.


Volgens de teksten in folders, brochures en op websites willen, kunnen en worden organisaties heel wat. Ze lijken alleen zo weinig te doen.


“Wij kunnen u adviseren over de beste inboedelverzekering”.


“Wij willen je meenemen op een culinaire reis”.


“Uw auto wordt vakkundig gerepareerd”.


Het lijkt alsof deze ondernemers op een afstandje staan toe te kijken terwijl iemand anders het werk doet.


Ondanks de passieve introtekst veranderen de Barbapapa’s telkens van vorm tijdens hun avonturen. “Huup huup Barbatruc!” en ze veranderen in bussen, dieren en allerlei nuttige gebruiksvoorwerpen. Want ze zitten vol energie.


Ze zijn niet voor niets al bijna een halve eeuw op TV.


Zorg er dus voor dat je teksten net zo actief zijn als jijzelf:

“Wij adviseren u, wij nemen je mee en wij repareren uw auto.”


Gebruik na het schrijven even de zoekfunctie van Word of Pages. En vervang lamlendige zinnen met woorden als ‘kunnen’, ‘willen’ en ‘worden’ zoveel mogelijk.


Ook jouw teksten kunnen beter leesbaar worden, als je dat wil. ;-)


Zit het liedje van Barbapapa nog niet in je hoofd? Kijk en luister dan even hieronder, succes gegarandeerd!51 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven