Zoeken
  • Ismaël Favier

Ze deed een aanbod dat ik niet kon weigeren


In het najaar van 2000 werd ik bij de ingang van Utrecht Centraal aangesproken door een jongedame met een clipboard. Of ik even een paar vragen wilde beantwoorden. 


Mijn trein zou pas over een klein half uur vertrekken dus ik had tijd genoeg. Bovendien zag ze er leuk uit. 


“Koopt u wel eens een boek?”. Ik knikte enthousiast: “Jazeker!". Ze noteerde mijn antwoord en keek weer op van haar clipboard. "Hoeveel boeken koopt u ongeveer per kwartaal?”. 


Daar moest ik even over nadenken. Ondertussen bleef ze me verwachtingsvol aankijken. 


“Zo’n twee of drie boeken”, vertelde ik naar waarheid. “Of nee.. vijf!”, besloot ik resoluut. Vlijtig schreef ze mijn leugen op. 


“En cd’s en dvd’s, hoeveel koopt u er daarvan per kwartaal?”. Op mijn achttiende gaf ik het grootste deel van mijn geld uit aan muziek en films. 


De films en albums die ik kocht kwamen bij de grote entertainmentwinkels namelijk al snel in de kortingsbakken terecht. Dit was dus mijn kans om te schitteren.


Mijn hersenen rekenden op topsnelheid. “Tien à twaalf”, overdreef ik slechts lichtelijk. Glimlachend pende ze het genoemde aantal neer.


“Ik heb goed nieuws voor u!”, zei ze toen ze mij weer aankeek, “U kunt veel geld besparen wanneer u lid wordt van de Nederlandse Boekenclub. U hoeft slechts één keer per kwartaal een keuze te maken uit ons enorme assortiment van boeken, cd’s en dvd’s. Maar dat lijkt me geen probleem wanneer je er zoveel koopt als u.” 


Ik zat als een rat in de val. En ik besefte het niet eens. Wat was er nu eigenlijk gebeurd?


Wanneer je doet wat je zegt wordt dit door mensen in je omgeving erg gewaardeerd. Daarnaast maakt het ons leven een stuk gemakkelijker. Het voorkomt namelijk een boel keuzestress.


Dit blijkt uit onderzoek van Robert Cialdini, toenmalig hoogleraar in Psychologie & Marketing aan de Arizona State University.


Wanneer we volgens Cialdini consistent zijn met eerdere beslissingen, hoeven we soortgelijke situaties in de toekomst niet steeds opnieuw te overdenken.


Je neemt dus één beslissing en blijft daarbij.


De jongedame van de boekenclub speelde hier handig op in door mij te laten vertellen hoeveel boeken, cd’s en dvd’s ik kocht. Dat ik zou overdrijven wist ze natuurlijk ook. 


Door een opeenvolging van toezeggingen en consistenties kon ik haar aanbod niet weigeren. Ik kocht die spullen toch wel, waarom dan niet bij haar club? 


Ze hebben in de tussentijd al twee keer hun naam veranderd, maar ik ben nog steeds lid van die boekenclub. Ben ik daarom een sukkel? Misschien.


Maar wel een consistente sukkel. 


12 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven